Reis door de tijd
- dideborst1997
- 9 okt 2015
- 2 minuten om te lezen
Vrijdag 9 oktober. Vandaag hoefden we niet te knippen en te plakken, we hoefden niet zelf kunst te maken, maar gingen aan de slag met kunst die al bestaat.
We begonnen de les met een spel. De klas werd verdeeld in 3 groepen, groepje 1 was 'klassiek', groepje twee 'modern' en groepje 3 'postmodern'. Elk groepje kreeg 10 velletjes met daarop een afbeelding van een kunstwerk. Je moest ervoor zorgen dat er op jouw tafel geen werken kwamen te liggen die niet in jouw periode paste. Als je blaadjes had waar werken op stonden die er niet in pasten moest je die zien weg te krijgen door ze aan een ander groepje te geven. Je moest hier wel een goed praatje bij houden met sterke argumenten, anders zou het andere groepje het blaadje nooit aannemen. Zij wilden immers ook geen verkeerde afbeeldingen op hun tafel. Uiteindelijk lukte het alleen het groepje 'postmodern' om geen verkeerde afbeeldingen op hun tafel te hebben aan het einde van het spel. Ons groepje (modern) en groepje 1 (klassiek) hadden allebei wel een verkeerde, eentje die eigenlijk in de postmoderne cathegorie thuishoorde.
Door dit spel ging iedereen goed nadenken over wat de 3 kunstperiodes eigenlijk inhouden en wat voor kunst erbij hoort. Iedereen wordt fanatiek, want iedereen wil natuurlijk winnen. Dat zorgt voor een goede motivatie om dingen te leren.
Nu begon de echte opdracht van deze les. We moesten groepjes van 2 vormen en allemaal een schilderij uitkiezen die bij de klassieke periode hoort. Bij de klassieke periode vind je in de kunst heel veel symboliek en verhaal. Dit moesten we uitzoeken en in een podcast vertellen.
In de podcast moest dus de symboliek en het verhaal van het kunstwerk worden uitgelegd. Verder moesten er belangrijke zaken als jaartallen, titels en kunstenaars worden vermeld.
Belangrijke dingen die werden verteld en te zien waren in het schilderij moesten worden omcirkeld of iets om duidelijk te maken waar het over ging.
We zijn in de klas met een oneven aantal dus moesten wij een groepje van 3 vormen (Claire, Maaike en ik). We kozen voor het schilderij : la libertƩ guidant le peuple. Dat betekend: de vrijheid leidt het volk.
Ik zocht uit hoe het maken van een podcast werkte en zette de afbeelding in het progamma. Claire en Maaike zochten informatie op en schreven dit op. Ik heb van deze losse stukken informatie een verhaaltje gemaakt en dit ingesproken in de podcast. Maaike omcirkelde de dingen in het progamma terwijl ik het aan het vertellen was. We hebben het een aantal keer opgenomen maar uiteindelijk vonden we de eerste opnamen toch het beste.
Dit is het eindresultaat:
Als ik op onze podcast ga reflecteren moet ik eerlijk zeggen dat ik vind dat het best goed is gelukt. Het is ons gelukt om op een goede manier met het progamma te werken (dingen omcirkelen of aanwijzen met een pijltje etc.) Ook hebben we de betekenissen achter de symboliek kunnen achterhalen en vertellen. Toch blijft het gek om jezelf te horen praten in zo'n opname en dat is op de een of andere manier wel storend. Ik zeg ook erg vaak 'uhh', dat had best minder gemogen.
Comments