top of page
mijn blog
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.

sinterklaas met een crêpepapierbaard

  • dideborst1997
  • 29 nov 2015
  • 3 minuten om te lezen

Op dinsdag 24 november maakten de kinderen van groep drie op basisschool Elckerlyc een prachtig kunstwerkje. De opdracht die ze kregen was: maak een sint of piet.

Ze moesten hierbij: tekenen, knippen, plakken, scheuren en verfrommelen. En het eindresultaat? Dat is prachtig geworden, maar dat zie je straks.

De kinderen zijn al een week of drie helemaal in de ban van sinterklaas en de spanning voor pakjesavond wordt al maar groter. Het leek me daarom het geschikte moment om sinterklaas ook in de beeldende vormingles voorbij te laten komen.

Ik vroeg me af of ze konden omschrijven hoe sinterklaas en zwarte piet eruit zagen, dus ik stelde de kinderen een paar vragen. De uitkomst was dat sinterklaas een baard, mijter,en een beetje rimpels had. Zwarte piet was meestal zwart, soms ook wit of een andere kleur, heeft meestal zwarte krullen en een muts met een veer op zijn hoofd. Ik praatte met ze verder over hoe je het haar het beste zou kunnen maken, als je alleen papier als materiaal mag gebruiken. Het haar is volgens de kinderen krullerig en warrig, maar hoe maak je dat? Na even praten en denken kwamen we uit op het idee van 'scheuren en verfrommelen', hierdoor moest het haar er warrig uit gaan zien. De kinderen kregen van mij de opdracht om het haar van allemaal verschillende stukjes te maken, niet uit één stuk.

De kinderen kregen van mij wat materialen om hun sint of pietje mee te maken.

Ze kregen een blad dat ze als ondergrond mochten gebruiken, crêpepapier om het haar van te maken en een rondje om als 'basis' van het hoofd te gebruiken.

Voor in de klas lagen allerlei verschillende kleuren papieren vellen en het 'restpapier' van andere opdrachten. Met dit papier mochten ze hun sint of pietje maken.

Bij de uitleg gaf ik aan in welke volgorde de kinderen hun sint of pietje het beste konden maken.

Eerst het hoofd opplakken, daarna de muts of mijter en daarna pas het kruis op de mijter of de veer op de muts. Ze mochten zelf verzinnen hoe ze het gezichtje erop wilden maken.

Er waren kinderen die het leuk vonden om een lijfje onder de sint of piet te maken, die plakten dit er nog onder aan vast.

De 3 fasen die in de les terugkwamen waren natuurlijk de receptie/orientatie fase, de productie/uitvoeringsfase en de reflectie/nabeschouwingsfase.

In de eerste fase heb ik met de kinderen gepraat over het onderwerp (sinterklaas en de pieten). Over hoe ze eruit zien en over hoe je ze het beste kunt maken (in welke volgorde en hoe de materialen gebruikt moeten worden). Het beeldende probleem had hierbij te maken met het haar, hoe je dat het beste na kunt maken met crêpepapier.

In de tweede fase heb ik de dingen die de kinderen opnoemde als kenmerken van sint en piet nagemaakt en op het bord gehangen als beeldvormer en voorbeeld, op die manier heb ik ze ook in hun werkproces begeleid. We hebben besloten hoe het haar het best gemaakt kon worden, wat daarvoor de beste oplossing was.

In de laatste fase heb ik met de kinderen wat van de werken bekeken die ze hadden gemaakt. Ik heb bij alle werken iets benoemd wat goed was gegaan en wat die leerling heel handig had aangepakt. Op die manier kon ik op een positieve manier feedback geven aan de kinderen. Ik vroeg ook aan de leerlingen zelf wat ze vonden dat ze goed hadden gedaan en wat minder goed was gelukt, zodat ze leren om hun eigen werk te beoordelen.

De les die ik gaf was gebaseerd op de volgende methodeles:

http://www.moetjedoen.nu/assets/moetjedoen/images/Proeflessen%20BV/BVIkzie8.pdf


 
 
 

Comments


Search By Tag:
Stay In The Know:

© 2023 by The Beauty Room. Proudly created with Wix.com

bottom of page